Promoting the Well-Being Of the Elderly: Implications for Geragogy from Martin E. P. Seligman’s Concept Of Well-Being and other Selected Theories - Leszczyńska-Rejchert, Anna (Forum Pedagogiczne, 2024)
W artykule przedmiotem analizy jest zagadnienie wspierania dobrostanu ludzi starszych (tj. osób mających 60 i więcej lat) rozpatrywane z punktu widzenia geragogiki jako subdyscypliny pedagogicznej analizującej edukacyjne aspekty starości i starzenia się człowieka. Celem artykułu jest ukazanie możliwości wspierania dobrostanu osób starszych w ramach oddziaływań geragogów. Teoretyczną ramę interpretacyjną stanowi tu koncepcja dobrostanu sformułowana przez Martina E. P. Seligmana, która opiera się na pięciu elementach, tj. pozytywnych emocjach i związkach, pochłonięciu oraz poczuciu sensu i osiągnięcia. Aby sformułować wskazania pod adresem praktyki skoncentrowanej na wspieraniu dobrostanu osób starszych posłużono się też koncepcją pozytywnego starzenia się. Obie koncepcje bowiem mają swoje źródła w psychologii pozytywnej i wzajemnie się dopełniają, stanowiąc niezwykle ważne inspiracje dla geragogiki. W tekście nawiązano również do innych teorii z zakresu nauk społecznych, m.in. teorii socjoemocjonalnej selektywności, teorii psychospołecznego rozwoju, teorii wychowania do starości oraz teorii wsparcia społecznego.