Contemporary learning methods and the „new” roles of teaching practitioners - Kulpa-Puczyńska, Aleksandra (Forum Pedagogiczne, 2024)
Artykuł zwraca uwagę na nowoczesne podejście do procesu uczenia się i rozwoju kompetencji. Nie tylko pokolenia sieci (Tapscott 2010), które charakteryzuje m.in. potrzeba stałego dostępu do informacji oraz poszukiwanie nowości - także jeśli chodzi o innowacyjne, angażujące sposoby zdobywania wiedzy. Uwzględniając powyższe, osoby nauczające powinni zadbać/dbają o inkluzywność oraz atrakcyjność środowiska edukacyjnego, umożliwiającego pogodzenie różnorodnych potrzeb uczniów, (współ)tworząc np. odpowiednie przestrzenie: architektoniczne, wirtualne, do pracy indywidualnej i w grupie, budzące ciekawość, wspierające odwagę osób uczących się podczas rozwiązywania problemów, nie tylko edukacyjnych. Współpracując z pozostałymi uczestnikami życia szkolnego/uczelnianego coraz częściej organizują również twórcze przestrzenie dla innych praktyków, wymieniając się doświadczeniami oraz zasobami dydaktycznymi. Od współczesnych nauczycielek i nauczycieli – inicjatorów zmiany oczekiwana jest też uważność na partnerów społecznych. Natomiast, u nowego pokolenia uczniów i uczennic cenione są np.: otwartość na uczenie się w warunkach społecznej interakcji oraz doskonalenie umiejętności związanych z uczeniem się.