The Importance Of ICT In Developing Children's Language And Reading Skills - Tuczyński, Krystian; Kuracki, Kamil (Forum Pedagogiczne, 2024)
W artykule podjęto problematykę możliwości wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych (TIK) w rozwijaniu umiejętności językowych i czytelniczych u dzieci, skupiając się na aplikacjach edukacyjnych i audiobookach. Podkreślono w nim znaczenie personalizacji procesu nauki oraz integracji nowoczesnych technologii z tradycyjnymi metodami nauczania. W opracowaniu omówiono znaczenie urządzeń elektronicznych dla psychospołecznego rozwoju dzieci, z uwzględnieniem korzyści i zagrożeń związanych z ich użyciem we wczesnej edukacji. W artykule zaakcentowano również rolę rodziców w rozwijaniu kompetencji cyfrowych dzieci i przedstawiono przykłady edukacyjnych zastosowań aplikacji takich jak Duolingo, Headsprout Early Reading czy ABCmouse. W kontekście rozwoju umiejętności czytelniczych i językowych, artykuł podkreśla również wartość audiobooków w rozwijaniu zdolności słuchania i wyobraźni. Podsumowując, autorzy optują za odpowiedzialnym podejściem do integracji TIK z edukacją, mając na celu skuteczne wspieranie umiejętności językowych i czytelniczych u uczniów.