Inclusive Education in Times of Migration: Problems and Challenges - Wójcik, Katarzyna (Forum Pedagogiczne, 2024)
Edukacja inkluzyjna ma na celu włączenie uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi (SPE) w nurt kształcenia ogólnodostępnego, stanowiąc w Polsce alternatywę dla edukacji integracyjnej i specjalnej. Obejmuje edukację uczniów zarówno z odchyleniami dodatnimi, jak i ujemnymi z różnymi cechami, np. z niepełnosprawnością, trudnościami adaptacyjnymi uczniów, np. migrantów. W procesie edukacyjnym tej grupy uczniów, istotną rolę odgrywają ich rodzice, dlatego też nieodzowne jest współdziałanie szkoły z rodziną ucznia ze SPE. W niniejszym artykule poruszone zostały problemy i wyzwania edukacji inkluzyjnej w dobie migracji, związane ze współdziałaniem szkoły podstawowej z rodziną ucznia ze SPE, zwłaszcza z rodzicami uczniów z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego. Przedłożone badania dotyczyły czynników determinujących proces współdziałania takich, jak zachowania rodziców uczniów ze SPE wobec nauczycieli. Wyniki badań wskazują na występowanie negatywnych zachowań implikujące przebieg procesu współdziałania.