Shaping the Value of Respecting the Dignity of People with Disabilities in the Context of Education for Peace: Analysis and Implications - Szeler, Katarzyna (Forum Pedagogiczne, 2024)
Edukacja na rzecz pokoju jest jedną z podstaw dobrze funkcjonującego społeczeństwa i warunkiem zapewnienia godności każdej jednostce. Włączenie jak największej liczby osób, w tym osób z niepełnosprawnościami, do pełnego uczestnictwa w społeczeństwie realizowane jest m.in. w obszarze edukacji. W przedstawionym artykule przeprowadzono wtórną analizę jakościowych danych podstawowych, dotyczących wartości leżących u podstaw edukacji i wychowania jako wysiłków na rzecz promowania kultury pokoju. Kształtowanie pozytywnych postaw społecznych u dzieci i młodzieży, akceptacja i szacunek dla wszystkich osób, niezależnie od ich niepełnosprawności, może stworzyć społeczeństwo oparte na wartościach pokoju i godności każdej osoby.