Polish Preschool Children’s Understanding of the Meaning of 'Peace' - Leszcz–Krysiak , Agnieszka; Wardal, Andrea (Forum Pedagogiczne, 2024)
W niniejszej pracy przedstawiono rozumienie pojęcia ”pokój” przez polskie dzieci w wieku przedszkolnym. Złożoność zagadnienia polega na tym, że w języku polskim słowo „pokój” ma dwa znaczenia: jedno – oznacza pomieszczenie w mieszkaniu, a drugie – brak konfliktów. Przeprowadzono badania na grupie 107 dzieci uczęszczających do 7 przedszkoli (w tym 2 katolickich). Następnie zbadano rozumienie przez przedszkolaki złożoności terminu pokój. Następnie przeprowadzono serię zajęć poświęconych zagadnieniu pokoju na świecie. Niniejsza praca zestawia odpowiedzi i próby definicji pojęcia pokój przez dzieci z różnych typów przedszkoli. Ukazuje jak otoczenie wpływa na rozwój kompetencji abstrakcyjnego myślenia i rozumienie wartości u dzieci w wieku przedszkolnym.