Pedagogiczne implikacje emigracyjnych wojaży Ignacego Domeyki – reportaż dokumentarny - Obrycka, Małgorzata; Androsiuk, Łukasz (Forum Pedagogiczne, 2025)
Celem artykułu jest współczesne odczytanie tradycji mistrzowskiej pracy akademickiej, dydaktycznej i społecznej reprezentowanej w działalności najbardziej znanego Polaka w Chile, profesora Ignacego Domeyki. Miraże emigracyjne, polityczne, naukowe oraz tożsamościowe tej szczególnej aktywności obejmują egzystencjalne wyzwania, z którymi zmagał się wspomniany uczony w XIX stuleciu. Analiza dyskursu przeprowadzona w tekście obejmuje reportaż dokumentarny w postaci rozpoznania historycznych uwarunkowań kształtowania się tożsamości Domeyki w horyzoncie kluczowych z punktu widzenia ówczesnej pedagogiki płaszczyzn w postaci wiedzy naukowej, wychowania, kształcenia, polityki edukacyjnej, wartości i norm.