Doświadczenia osób z niepełnosprawnością intelektualną we wspólnocie religijnej – raport z badań partycypacyjnych - Żyta, Agnieszka; Parchomiuk, Monika; Ćwirynkało, Katarzyna (Forum Pedagogiczne, 2025)
Wspólnota religijna (WR) tworzy środowisko lokalne ważne dla wielu osób z niepełnosprawnością intelektualną (NI). Stosunkowo niewiele wiadomo jak uczestnictwo w życiu takich wspólnot jest odbierane przez osoby z NI, jak oceniają one zachowania duchownych i świeckich członków spotkań o charakterze religijnym w trakcie wspólnych mszy, modlitw i uczestniczenia w obrządkach religijnych. Niniejsze doniesienie jest wynikiem analizy 34 wywiadów indywidualnych z dorosłymi z NI przeprowadzonych przez badaczy w projekcie badań partycypacyjnych. Osoby z NI są krytycznymi i aktywnymi obserwatorami, mającymi szereg doświadczeń pozytywnych i negatywnych, związanych także z faktem istnienia niepełnosprawności, wpływających na poziom ich zaangażowania w życie wspólnoty.