Samoocena i poczucie prężności młodzieży przyjętej do MOS – wyniki badań wstępnych - Choszczyk-Kwiatkowska, Katarzyna (Forum Pedagogiczne, 2025)
Młodzież przebywającą w Młodzieżowych Ośrodkach Socjoterapii cechuje zagrożenie niedostosowaniem społecznym. Zachowania młodzieży związane są z nieprzestrzeganiem zasad i norm społecznych (Matusek, 2015). Oprócz tego, jak wynika z badań młodzież tę często cechuje niska samoocena (Nowak, 2022), co może być spowodowane doświadczeniami szkolnymi czy też rodzinnymi. W polskiej literaturze brakuje jednak poświęconych tej grupie młodzieży badań, które odnosiłyby się do poziomu prężności w odniesieniu do ich samooceny. W tekście przedstawiono wyniki badań pilotażowych dotyczących poziomu samooceny i prężności przeprowadzonych z udziałem wychowanków przyjętych do Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii. Z przedstawionych danych wynika, że istnieje korelacja dodatnia o sile związku na poziomie tendencji statystycznej pomiędzy poziomem samooceny a prężności wychowanków. Istotna statystycznie korelacja rysuje się w szczególności w obszarze samooceny i wskaźnika wytrwałości i determinacji w działaniu, co jest istotne w koncepcji resilience. W artykule zawarto informacje, które mogą stanowić wskazówki dla pedagogów, wychowawców pracujących z młodzieżą w tego typu placówkach.