Wrażliwość na słowa – o kształtowaniu dyskursu publicznego i stereotypów wobec osób z zaburzeniami psychicznymi – perspektywa Asystentów Zdrowienia (Ex-In) - Olszewski, Bartosz H. (Forum Pedagogiczne, 2024)
Artykuł analizuje rolę stereotypów w doświadczeniach osób z zaburzeniami psychicznymi oraz ich wpływ na decyzję o podjęciu leczenia. Badanie opiera się na wywiadach z Asystentami Zdrowienia – osobami, które same przeszły kryzys psychiczny i teraz wspierają innych w procesie zdrowienia. Wyniki wskazują, że stereotypy często prowadzą do stygmatyzacji i wykluczenia społecznego, co utrudnia dostęp do pomocy. Asystenci Zdrowienia podkreślają potrzebę zmiany dyskursu publicznego, który powinien skupiać się na akceptacji, edukacji i normalizacji rozmów o zdrowiu psychicznym. Artykuł proponuje działania mające na celu zmianę narracji i angażowanie osób z doświadczeniem kryzysu w dialog publiczny.