Preferowane praktyki edukacyjne w placówkach edukacji pozaformalnej w perspektywie uczestników w starszym wieku oraz ich instruktorów - Konieczna, Agnieszka (Forum Pedagogiczne, 2025)
Edukacja seniorów odgrywa coraz większą rolę w starzejącym się społeczeństwie, a tworzenie przyjaznych środowisk edukacyjnych jest kluczowe dla zaangażowania tej grupy. Seniorzy i instruktorzy różnią się jednak w ocenie, jakie cechy są najistotniejsze. Celem badania była identyfikacja elementów przyjaznego i cenionego środowiska edukacyjnego poprzez porównanie perspektywy uczestników w starszym wieku oraz ich instruktorów w zakresie preferowanych praktyk edukacyjnych. Przeprowadzono częściowo ustrukturyzowane wywiady z obiema grupami w polskich placówkach edukacji pozaformalnej. Seniorzy preferowali zajęcia w życzliwej atmosferze, umożliwiające swobodną interakcję, w małych grupach i z empatycznymi instruktorami, bez presji i nadmiernych wymagań formalnych. Instruktorzy podkreślali urozmaicenie metod, dostosowanie tempa i wspieranie w pokonywaniu trudności zdrowotnych i poznawczych. Obie grupy dostrzegały wagę indywidualizacji, lecz różnie ją interpretowały. Wyniki wskazują na potrzebę łączenia obu perspektyw w projektowaniu programów edukacyjnych, by lepiej odpowiadały na zróżnicowane potrzeby seniorów.