Nadzór kuratora sądowego wobec ucznia wagarującego - Sajdak, Martyna (Forum Pedagogiczne, 2017)
Współczesne badania ukazują, że wśród młodzieży spotyka się coraz częściej występujące niedostosowanie społeczne wynikające z czynników osobowościowych i środowiskowych. Do patologii społecznych zaliczane są także wagary. Sąd rodzinny może orzec ustanowienie nadzoru kuratorskiego nad nieletnim wagarującym ustawicznie. Kurator wciela się wtedy w rolę swoistego koordynatora służb pracujących na rzecz małoletniego. Niniejszy artykuł ma charakter teoretyczno-empiryczny. Jego celem jest określenie roli kuratora sądowego wobec ucznia wagarującego. Przedstawia zarys problematyki wagarów, ich definicji, przyczyn, rodzajów i skutków oraz metody i techniki pracy kuratora sądowego, relacje łączące go z podopiecznym i jego środowiskiem, a także sukcesy i porażki wynikające z ich współpracy. Opisuje również wyniki badań empirycznych przeprowadzonych wśród kuratorów sądowych.