Relacja między samoświadomością zawodową a planowaniem kariery wśród czeskich i słowackich studentów kierunków pedagogicznych - Kaleja, Martin; Karaś, Weronika; Kukla, Daniel (Forum Pedagogiczne, 2026)
Podejmowanie właściwych decyzji edukacyjnych i zawodowych wymaga świadomego oraz refleksyjnego działania. Samoświadomość zawodowa to złożona struktura, umożliwiająca jednostce refleksję nad zasobami, działaniami i celami w kontekście rozwoju. Celem artykułu jest przedstawienie częściowych wyników badania dotyczącego poziomu samoświadomości zawodowej wśród studentów z Czech i Słowacji. Badanie przeprowadzono w grupie 134 studentów, wykorzystując kwestionariusz ankiety mierzący trzy komponenty: poznawczy, emocjonalno-motywacyjny i behawioralny. Wyniki wykazały stosunkowo wysoki poziom deklarowanej samoświadomości w obu grupach, bez istotnych różnic między krajami. Wyższy poziom samoświadomości wiązał się ze zmiennymi demograficznymi, takimi jak wiek, wykształcenie, forma studiów i miejsce zamieszkania. Otrzymane dane sugerują, że rozwój samoświadomości zawodowej nie jest wyłącznie funkcją warunków narodowych czy instytucjonalnych, lecz może być także wzmacniany przez doświadczenia edukacyjne, społeczne i zawodowe.