Recenzja książki: Agata Chabior, Małgorzata Krawczyk-Blicharska, Katarzyna Potaczała-Perz, Wsparcie społeczne w starości – ujęcie pedagogiczne i psychologiczne z aplikacjami do praktyki, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2025, s. 229 - Różański, Tomasz (Forum Pedagogiczne, 2026)
Recenzja omawia monografię Wsparcie społeczne w starości – ujęcie pedagogiczne i psychologiczne z aplikacjami do praktyki autorstwa Agaty Chabior, Małgorzaty Krawczyk-Blicharskiej i Katarzyny Potaczały-Perz. Publikacja przedstawia problematykę wsparcia społecznego osób starszych w ujęciu interdyscyplinarnym, łącząc perspektywę pedagogiczną i psychologiczną z przykładami praktycznych działań na rzecz seniorów. Autorki analizują proces starzenia się, potrzeby osób starszych, znaczenie wsparcia społecznego dla jakości życia oraz rolę aktywności edukacyjnej, społecznej i kulturalnej w późnej dorosłości. Szczególną uwagę poświęcono inicjatywom takim jak uniwersytety trzeciego wieku i projekt Uniwersytetu Aktywnego Seniora. Recenzowana książka została oceniona jako wartościowe i rzetelne opracowanie, przydatne zarówno dla badaczy, jak i praktyków zajmujących się problematyką starości.