Edukacja i performatyka. Szkic z możliwych (po)wiązań dla planety na przykładzie akcji rzecznej szczODRA - Makowska, Aneta (Forum Pedagogiczne, 2026)
Celem artykułu jest ukazanie edukacyjnego potencjału działań performatywnych w czasach antropocenu, narastających kryzysów i katastrof środowiskowych. Korzystając z zaplecza teoretycznego teorii performansu i performatywności oraz krytycznej pedagogiki performatywnej w dialogicznym porozumieniu z opisem akcji rzecznej szczODRA przedstawiam edukację performatywną jako sprawcze, usytuowane, ucieleśnione, zmaterializowane i antydyscyplinarne działanie, które może sprzyjać budowaniu wspólnot więcej niż ludzkich.