Rodzice i specjaliści kierujący procesem dydaktyczno-wychowawczym o relacjach społecznych, emocjach i problemach z koncentracją uwagi uczniów - Nowak, Paweł Fryderyk (Forum Pedagogiczne, 2026)
Celem badań było poznanie opinii rodziców, nauczycieli, wychowawców, specjalistów kierujących procesem dydaktyczno-wychowawczym uczniów objętych edukacją w systemie oświaty, na temat relacji społecznych, emocji i problemów z koncentracją uwagi uczniów. Przeprowadzono 52 wywiady z osobami dorosłymi, bezpośrednio związanymi ze środowiskiem funkcjonowania uczniów. Badani krytycznie odnoszą się zarówno do niskiego poziomu kompetencji społeczno-emocjonalnych uczniów, jak i problemów ze skupieniem, koncentracją uwagi. Za główną przyczynę problemów wskazują nadużywanie urządzeń ekranowych z dostępem do internetu.