Pedagogika wobec przemian ustrojowych lat 80. i 90. XX wieku. Wprowadzenie - Theiss, Wiesław (Forum Pedagogiczne, 2026)
Przemiany ustrojowe lat 80. i 90. XX w. zapisały się w historii Polski jako czas transformacji, przechodzenia od ustroju tzw. realnego socjalizmu do ustroju liberalnej demokracji. W polu szeroko rozumianej edukacji proces ten oznaczał drogę od socjalistycznej monopedagogiki do wielopostaciowej pedagogiki humanistycznej i demokratycznej. Niniejszy szkic jest próbą przedstawienia wybranych kierunków oraz form zmian, jakie wtedy dokonały się w pedagogice, począwszy od solidarnościowego ruchu społecznego, poprzez edukację „dla nowej formacji”, po pierwsze zjazdy uniwersyteckich pedagogów. Dotychczasowa wiedza na zasygnalizowany temat jest dalece niepełna, wymaga systematycznych badań.