How do Traumatic Shoah-Witness Testimonies fit into German History Education? - Morgan, Katalin Eszter (Forum Pedagogiczne, 2018)
W niniejszym eseju prześledzone są sposoby, w jakie traumatyczne relacje świadków Holokaustu zostały włączone w program nauczania historii Niemiec. Szczególną uwagę zwraca się na to, w jaki sposób uczniowie powinni zrozumieć kwestie Narodowego Socjalizmu i Holokaustu. Programy nauczania są zróżnicowane, a ich cele i metody związane z emocjami, wyobraźnią i wymiarem etycznym nie są – zgodnie z charakterem tego zagadnienia- wyraźnie zdefiniowane. Sytuacja ta stawia nauczycieli i uczniów przed pewnymi wyzwaniami, ale też możliwościami. Jedną z takich możliwości jest wykorzystanie wirtualnych przedstawień relacji świadków Holokaustu. Emocjonalne, opisujące traumatyczne wspomnienia narracje pozwalają uczniom przyjąć funkcję postronnych świadków; proces ten został pokrótce opisany. Trudności wynikające z wykorzystania ustnych przekazów polegają na tym, że są niedyskursywnym źródłem wiedzy, a nie dowodami historycznymi w tradycyjnym rozumieniu.