Heterotopia przedszkola, o „nie-miejscu w miejscu” - Kurcińska, Lidia (Forum Pedagogiczne, 2018)
Są miejsca, które tworzą własne rytuały, a okoliczności nadają im funkcje. Przedszkole wydaje się być takim miejscem - „inna przestrzenią”. Celem moich rozważań, podczas których ulokowałam rozumienie specyficznej przestrzeni przedszkola jako „nie-miejsca w miejscu”, uczyniłam sześć zasad definiujących heterotopię Foucaulta. Analizując każdą z nich odnoszę się do przedszkola jako instytucji, która poza realizacją swoich podstawowych celów, skoncentrowanych na opiece i wspomaganiu rozwoju dziecka, staje się unikalnym mikroświatem dla każdego wychowanka.