SPEKTAKL MIEJSCE INNEGO – NADZIEJE PEDAGOGA I REŻYSERA - Krawiecka, Kinga (Forum Pedagogiczne, 2016)
W artykule przybliżone zostały rozważania na temat ewoluującego znaczenia istoty teatru oraz teatru jako sztuki poszukiwania drogi życia młodych osób z niepełnosprawnością intelektualną. Kluczowym zadaniem pedagoga specjalnego i reżysera zarazem jest zainicjowanie autokreacji osoby z niepełnosprawnością intelektualną, zaś jednym z możliwych oddziaływań staje się twórczość teatralna w wymiarze cielesności, wolności i języka. W artykule zaprezentowano praktyczne możliwości wykorzystania potrzeby ekspresji, wyrażonej w formie wypowiedzi scenicznej, a także jej autoterapeutyczną rolę w kształtowaniu obrazu własnej osoby.