Biograficzne trajektorie sylwetek uczonych jako perspektywa ujmowania ludzkich warunków tego, co specyficznie ludzkie - Gara, Jarosław (Forum Pedagogiczne, 2019)
Recenzja książki: Uczeni z odległej i nieodległej przeszłości. Rekonstrukcje. Interpretacje. Refleksje. (2019). Żywczok A., Kitlińska-Król M. (red.). Katowice: Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 184 s.