Sokrates jako wychowawca. Sokratejskie rozmyślania Jana Patočki - Bęben, Dariusz (Forum Pedagogiczne, 2020)
Przedmiotem analizy jest rola Sokratesa jako wychowawcy w ujęciu czeskiego fenomenologa Jana Patočki. Operując ontologicznymi kategoriami ruchu i wstrząsu, próbuje on zbudować filozofią wychowania. Punktem wyjścia jest Sokratejskie pytanie, którego celem jest uświadomienie sobie niepewności i problematyczności świata. Taki negatywny aspekt filozofowania (wychowania) pozwala jednak wznieść się ku transcendencji, w poczuciu, że przekraczając świat, stajemy się sobą samym.