Pre-service teachers’ Perceived Concerns and Benefits during Practicum - Pekoz, Bayram (Forum Pedagogiczne, 2020)
Głównym celem badania były korzyści, jakie odnoszą praktykanci (n: 122) z praktyk nauczycielskich. Do analizy dokumentów wykorzystano dane z portfolio praktykantów, składających się z formularzy samooceny, cotygodniowych wpisów do dziennika praktyk i raporty podsumowujące ich doświadczenia w nauczaniu. Wyniki wskazują, że a) praktyka nauczycielska jest punktem zwrotnym dla przyszłych nauczycieli, b) większą korzyść przyniosła sama strona praktyczna, a nie wsparcie nauczycieli koordynujących, c) wybór nauczycieli koordynujących nie został przeprowadzony skutecznie, d) nauczyciele koordynujący stosowali konwencjonalne metody, e) im bardziej praktyczne są zajęcia uniwersyteckie, tym mniej problemów napotykają praktykanci.