Dementagogy: Non-pharmacological Forms of Support for People with Dementia - Banasiak, Małgorzata; Wołowska , Agata (Forum Pedagogiczne, 2020)
Artykuł przedstawia stosunkowo nowy dział pedagogiki – dementagogikę.Celem poznawczym artykułu jest wskazanie nowych obszarów badań w zakresie pedagogiki specjalnej, odnoszących się do dementagogiki. Starzenie się społeczeństw stawia nowe wyzwanie przed naukowcami, także z zakresu pedagogiki. Pomoc osobom z demencją należy do wyjątkowych wyzwań, a także jest ogromną szansą na znalezienie niefarmakologicznych sposobów pomocy. Głównym celem dementagogiki jest towarzyszenie osobie z demencją w procesie bolesnego rozstania ze sobą i wspieranie tej osoby w trudnym procesie choroby. W artykule znajdują się wybrane niefarmakologiczne metody wspierania pacjentów z otępieniem, takie jak terapia poznawcza, rehabilitacja, terapia reminiscencyjna, muzykoterapia, relaksacja, terapia walidacyjna, terapia zajęciowa i ruchowa, terapia środowiskowa.