„Grzeczne dziewczynki i nieznośne chłopaki”. Agresja a gender – różnice, współzależność i konsekwencje - Tomczyk, Justyna (Forum Pedagogiczne, 2016)
Artykuł dotyczy związku między agresją a płcią, ze szczególnym uwzględnieniem różnic płciowych w przejawianiu agresji oraz skłonności do zachowań przemocowych. Od co najmniej kilku lat badacze zajmujący się problematyką płci w społeczeństwie zwracają uwagę, że społeczne funkcjonowanie człowieka (zajmowane pozycje, pełnione role, osiągane statusy) jest zdeterminowane przez przynależność do którejś z płci. Różnice płciowe kształtują odmienne modele zachowań, działań oraz interakcji wśród kobiet i mężczyzn. Konsekwencją tych różnic są odmienne potrzeby, interesy, systemy komunikacji i ekspresji, style rozwiązywania problemów czy konfliktów, sposoby radzenia sobie ze stresem. Kobiecość i męskość stanowią binarne, opozycyjne wobec siebie, konstrukcje społeczno-kulturowe, czego odzwierciedleniem są różnice w ujawnianiu lub rozładowaniu agresji.