Wychowanie religijne w purytańskich rodzinach Nowej Anglii - Stawiński, Piotr (Forum Pedagogiczne, 2016)
Przedmiotem zainteresowania w artykule jest stosunek siedemnastowiecznych kolonistów purytańskich w Ameryce Północnej do kwestii rodziny, jej pochodzenia, struktury i funkcji pełnionych w szerszym kontekście religijnym i społecznym. Na przykładzie dzieł ówczesnych autorów ukazana została w szczególności jej rola związana z wychowaniem religijnym i edukacją dzieci oraz relacjami między członkami rodziny.