Muzykoterapia a zdolność mowy u osób z porażeniem mózgowym - Kantor, Jiří; Dzidová, Lenka (Forum Pedagogiczne, 2016)
W niniejszej pracy poddano analizie działanie muzykoterapii na rozwój mowy u osób z porażeniem mózgowym. Artykuł podsumowuje wyniki analizy teoretycznej rozwoju zdolności komunikacji u tych osób z punktu widzenia nauczania specjalnego, logopedii i muzykoterapii. Metodologia badania została oparta na metodzie jakościowej, łączącej analizę treści i interpretację studium przypadku. Celem badania było ustalenie związku pomiędzy poziomem zdolności mowy u osób z porażeniem mózgowym a działaniem muzykoterapii: założonymi przez nią celami, metodami, planem działania i zastosowanym materiałem muzycznym. W próbie badawczej wzięło udział 10 osób z porażeniem mózgowym o różnym stopniu zdolności mowy. Zgromadzenie danych poprzedzone było dogłębną analizą treści zawartych w dostępnej dokumentacji, nagraniach dźwiękowych, nagraniach wideo, utworach stosowanych w muzykoterapii oraz rozmowach z muzykoterapeutami. W wyniku badania rozróżniono cztery etapy występujące podczas trwania muzykoterapii (prewerbalny, semantyczny, fonologiczny oraz etap złożonych  konstrukcji lingwistycznych). W przypadku każdego z tych etapów opisane zostały jego standardowe cele, metody i narzędzia.