Nauczycielski obraz młodszego ucznia na progu czwartej klasy - Kupiec, Monika (Forum Pedagogiczne, 2020)
W artykule zaprezentowano wyniki badań fenomenograficznych, których przedmiotem są oczekiwania polonistów wobec ucznia w młodszym wieku, rozpoczynającego edukację w systemie przedmiotowym. Celem badania było dotarcie do przyjętego przez respondentki obrazu ucznia, będącego elementem ich indywidualnych teorii nauczycielskich, przekładającym się na praktykę nauczycielską, warunkującą adaptację czwartoklasistów, którzy w wieku sześciu lat rozpoczęli naukę w szkole.Przedstawione wyniki badań wskazują na to, że na obraz ucznia klasy czwartej – bez względu na wiek – składają się jego braki, których uzupełnianie będzie zadaniem nauczycieli. Wyniki badań ujawniają również, żeobniżenie wieku czwartoklasisty wzmaga tendencję usilnego postrzegania ucznia przez pryzmat jego niedoskonałości.