Pedeutological aspects of using new technologies in education - Łuszczek, Krzysztof (Forum Pedagogiczne, 2020)
Nowe technologie, które trafiają do edukacji są traktowane jako „złoty środek” mający usunąć większość edukacyjnych bolączek. Po czasie okazuje się, że wiele z pierwotnych nadziei zostało zawiedzionych. Niniejszy artykuł próbuje odpowiedzieć na pytanie: Dlaczego tak się dzieje? Metoda historyczno-krytyczna pozwala przeanalizować pewne elementy systemu edukacji, które są dla niego istotne a które przy wprowadzaniu kolejnych technologii okazywały się kluczowe. Tak jest z pozycją nauczyciela w procesie edukacji. Okazuje się, że wyobrażenia nauczyciela na temat edukacji mogą mieć istotny wpływ na jego stosunek do nowych technologii a co za tym idzie na ich skuteczność. Stąd nie tylko przygotowanie nauczycieli do posługiwania się nowymi technologiami, ale także kształtowanie ich wyobrażeń i budowa tradycji edukacyjnych jest równie istotne w efektywnym zastosowaniu nowych technologii w edukacji.