Education and its visibility: school transformation initiatives in Poland - Sarbiewska, Anna (Forum Pedagogiczne, 2020)
W oparciu o teoretyczne modele kultury pedagogicznej przeanalizowano w artykule trzy współczesne inicjatywy edukacyjne w polskich szkołach publicznych. Rozważania obejmują działania związane z nauczaniem, uczeniem się i związkiem między nimi wyrażonym pojęciem edukacji. Tekst składa się z czterech części. W pierwszej zaprezentowano kulturę pedagogiczną, wyszczególniając trzy teoretyczne modele kształcenia. Druga część zawiera zestawienie pojęcia „widoczność” wywodzącego się z badań opartych na dowodach z procesami edukacyjnymi. Trzecia część przybliża w kontekście idei widocznej edukacji podstawy współczesnych inicjatyw pedagogicznych: Plan daltoński, Komunikacja bez przemocy oraz Budząca się szkoła. Ostatnia część artykułu zawiera ocenę omówionych projektów udoskonalenia edukacji szkolnej.