Podstawy nauczania i wychowania człowieka do odpowiedzialnego działania w środowisku - Klimski, Marcin (Forum Pedagogiczne, 2021)
Wśród rozmaitych problemów globalnych szereg z nich dotyczy ochrony środowiska. Tak zorientowana problematyka nierzadko domaga się uwzględniania jej w procesie wychowania wspartego nauczaniem. Cyklicznie organizowane konferencje, zrzeszające ekspertów z różnych dziedzin nauki, polityków a nawet aktywistów, wskazują, że problematyka ochrony środowiska jest ciągle żywa, a tym samym powinna na stałe zaistnieć w świadomości przeciętnego człowieka. Środowisko jest obszarem rozmaitej aktywności ludzkiej i wymaga odpowiednich działań ochronnych. W nim występują też ścisłe zależności pomiędzy konkretnymi jego elementami. Dlatego wciąż aktualne staje się pytanie: czy wychowanie, które tak mocno wspierane jest przez edukację kształtuje w człowieku odpowiednie postawy, w oparciu o które można postępować w środowisku społeczno-przyrodniczym? Zbiór rozmaitych wartości wymusza ukazanie i promowanie znaczenia wartości ekologicznych, wśród których znajduje się m.in. wartość odpowiedzialności. Są one podstawą i miarą zmiany stosunku człowieka wobec środowiska społeczno-przyrodniczego, który niestety przyjmuje jednowymiarową postać. Jest nią eksploatacja jego zasobów. W artykule przedstawiona zostanie zasadność uwzględniania w procesie edukacyjnym propozycji jakie głosi etyka środowiskowa. Wydaje się, że mogą one stanowić podstawę do kształtowania odpowiedzialnych zachowań ludzkich wyrażających się m.in. w dojrzałej świadomości potrzeby ochrony środowiska.