Uniwersyteckie przestrzenie współpracy wzmacniające postawy proinnowacyjne społeczności akademickiej - Kulpa-Puczyńska, Aleksandra (Forum Pedagogiczne, 2021)
Artykuł i podjęty w nim temat wpisują się w dyskusję dotyczącą proinnowacyjnego charakteru szkoły wyższej - podając przykłady działań (głównie edukacyjnych) na rzecz innowacji w kampusie uczelni i poza nim oraz odnosząc się do tendencji w analizowanych obszarach. W tekście ograniczono się do społecznego wymiaru innowacji, zmieniających m.in. sposób postrzegania świata i relacji międzyludzkich, dotyczących także organizacji miejsc i metod (współ)pracy. Celem artykułu jest również zwrócenie uwagi na udział studentów, nauczycieli akademickich w różnych aktywnościach (też proinnowacyjnych) nietradycyjnej infrastruktury społecznej. Analizując problemy, oparto się na studiach literatury, m.in. raportów z badań nad innowacyjnością jak i na doświadczeniach zawodowych autorki związanych z nowymi przestrzeniami edukacji, próbując także odpowiedzieć na pytanie: czy współdziałanie w ramach opisanych przestrzeni może wzmocnić postawy proinnowacyjne, także przyszłych pedagogów? [1]