Edukacja seksualna jako element wspierania rozwoju osób z niepełnosprawnością intelektualną - Lewko, Agnieszka (Forum Pedagogiczne, 2017)
W artykule zaprezentowano założenia edukacji seksualnej dla osób z niepełnosprawnością intelektualną na różnych etapach rozwoju, ukazano jej istotę i znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania psychospołecznego. Artykuł zawiera również zagadnienia dotyczące rozwoju w kontekście niepełnosprawności intelektualnej oraz opis specyfiki stadiów seksualności u osób niepełnosprawnych intelektualnie. Autorka opisuje mity i stereotypy funkcjonujące w opinii społecznej, a także przedstawia katalog postaw wobec tej kwestii, starając się zaprezentować główne nurty w edukacji i postrzeganiu seksualności osób z tego typu niepełnosprawnością.