"SOCJALIZACJA I RESOCJALIZACJA RAZEM" JAKO NOWATORSKI PROGRAM READAPTACYJNY SŁUŻĄCY KSZTAŁTOWANIU SPOŁECZNIE POŻĄDANYCH POSTAW SKAZANYCH - Iwanicki, Hubert; Janda, Mateusz Jakub (Forum Pedagogiczne, 2023)
Proces resocjalizacji w realizowany w zakładach karnych jest niezwykle trudny ze względu na specyfikę samej instytucji więzienia i sam fakt izolacji społecznej biorących w nim udział osób. Powszechnie uważa się, że jej skuteczność zależy przede wszystkim od motywacji osób skazanych oraz skuteczności i autentyczności kompetencji funkcjonariuszy Służby Więziennej. Projekt ,,Resocjalizacja i Socjalizacja Razem” realizowany w Areszcie Śledczym w Grójcu Oddział Zewnętrzny w Stawiszynie jest nowatorskim programem readaptacji społecznej osób odbywających karę pozbawienia wolności. Celem programu jest wzbudzenie w osadzonych empatii oraz odbudowanie poczucia własnej wartości, szacunku i akceptacji dla siebie. Więźniowie, którzy opiekują się zwierzętami, mają namiastkę wolności. Często po raz pierwszy w życiu okazują uczucia i zauważają, że są dla kogoś ważni a sama obecność zwierząt sprawia, że czują się lepsi i bardziej potrzebni, co może ułatwić im powrót do normalnego życia w społeczeństwie.