CO I DLACZEGO WARTO KSZTAŁTOWAĆ I WSPIERAĆ W WYCHOWANIU? - Góźdź, Joanna (Forum Pedagogiczne, 2023)
Celem artykułu jest prezentacja obszarów, w zakresie których warto i należy kształtować kompetencje młodego człowieka. Każdy z obszarów został opisany i przeanalizowany w oparciu o wyniki badań naukowych, które wskazują na wartościowość zaprezentowanych celów wychowania z punktu widzenia rozwoju człowieka i jego efektywnego funkcjonowania w życiu. Człowiek, którego proces wychowania przebiega pomyślnie, to człowiek kompetentny – radzący sobie z życiowymi problemami i wyzwaniami w sposób skuteczny, a także dalekowzroczny.