Obraz osób z niepełnoprawnością intelektualną w stopniu lekkim na podstawie ich charakterystyk – perspektywa temporalna - Parys, Katarzyna; Olszewski, Sławomir (Forum Pedagogiczne, 2022)
Charakterystyki osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim są stałym, powtarzalnym elementem publikacji odnoszących się do tej zbiorowości. W artykule prowadzone są rozważania dotyczące zmienności i stałości treści wybranych charakterystyk opublikowanych w latach 1959 – 2015. Zamiarem, jaki postawili sobie autorzy było nie tylko ukazanie podobieństw i różnic pomiędzy charakterystykami osób z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim tworzonymi na przestrzeni kolejnych lat, ale również określenie, czy ujawnione zmiany odpowiadają przeobrażeniom zachodzącym w pedagogice specjalnej.