Seniors during the COVID-19 pandemic - Seredyńska, Anna (Forum Pedagogiczne, 2022)
Czas pandemii to czas kryzysowy dla całego świata. Młodzi tracą pracę, nie mają możliwości realizacji swoich planów, ich kontakty społeczne zostały ograniczone. Artykuł jest jednak poświęcony seniorom, którzy zostali postawieni w sytuacji lęku o życie. Wiele osób starszych zmarło, wiele straciło zdrowie, umierały osoby najbliższe. Badania nad sytuacją seniorów w czasie pandemii COVID-19 zostały zrealizowane techniką wywiadów. Podstawą do analizy było kilka punktów opisujących główne problemy w pandemii wskazane przez literaturę: leczenie, możliwość robienia zakupów, samotność, izolacja społeczna, brak aktywności, chaos informacyjny, zwiększony przez ograniczoną możliwość dotarcia do źródeł elektronicznych przez osoby starsze, lęk przed chorobą oraz lęk przed śmiercią. Wywiady zostały przeprowadzone z 12 seniorami i jedną opiekunką seniorów w Domu Pomocy Społecznej. Pokazały, że głównymi, najbardziej bolesnymi problemami seniorów podczas trwania pandemii koronawirusa były: samotność, brak aktywności, brak dostępu do praktyk religijnych w świątyniach oraz objawy depresji, lęku i zaburzeń posttraumatycznych w odpowiedzi na całą sytuację. Wyniki wskazały na konieczność objęcia opieką osób starszych (psychologiczną, lekarską i rehabilitacyjną).