W kierunku poczucia sprawczości: współpraca uczniów szkół średnich w realizacji projektów społecznych w oparciu o platformę „Zwolnieni z Teorii” - Bielecki, Marcin (Forum Pedagogiczne, 2022)
Celem niniejszego artykułu, jest zaprezentowanie możliwości kształtowania nie tylko szerokorozumianych kompetencji - zasobów osobistych jednostki, ale i kreowania sprawczości w toku realizacji projektu społecznego, w oderwaniu od szkolnej rzeczywistości. Projekt społeczny – oparty na metodzie projektu może być realizowany nie tylko w toku formalnego kształcenia często przeładowanego treściami podstawy programowej, bez miejsca dla współpracy pomiędzy uczniami. Alternatywą, pozwalającą na zwrócenie się ku jednostce i możliwości jej rozwoju jest platforma Zwolnieni z Teorii. Realizacja projektu społecznego w zespole pozwoli rozwijać współpracę, niezbędną umiejętność społeczną, odpowiedzialność, jak i poczucie sprawstwa, które szczególnie w toku przemian i wyzwań życiowych czy zawodowych jest kluczowa. Pozwala ona jednostce podejmować działania które przyniosą korzyść nie tylko dla niej samej ale i zbiorowości w której żyje