Sakrament małżeństwa w postanowieniach I (XIV) SynoduArchidiecezjiWarmińskiej - Kuciński, Marcin (Ius Matrimoniale, 2022)
Małżeństwo, jako wyłączny związek między mężczyzną i kobietą, zostało pod- niesione przez Jezusa Chrystusa do rangi sakramentu. Jest to główny powód, dla którego Kościół katolicki przywiązuje wielką wagę do kodyfikacji praw dotyczących małżeństwa, ale także do ochrony tego sakramentu i podkreślenia jego znaczenia w życiu wspólnoty. Artykuł ten dotyczy ustawodawcy prawa o sakramencie małżeństwa I Synodu Archidie- cezji Warmińskiej, który odbył się w latach 2006-2012. Autor podzielił swój artykuł na dwie części. Pierwsza dotyczy norm synodu dotyczących sakramentalności małżeństwa i zawiera porównanie między prawodawstwem powszechnym i partykularnym. Autor chciał ukazać specyfikę niektórych aspektów sprawowania tego sakramentu. Druga część zawiera normy, które zostały omówione podczas procesu synodalnego, ale nie zostały uwzględnione w ostatecznej redakcji dokumentów synodalnych. Autor chciał ukazać, jak wyglądał proces synodalny i przedstawić relację między prawem partykularnym a powszechnym w Kościele katolickim.