Odpis wyroku rozwodu cywilnego a przyjęcie pozwu o stwierdzenie nieważności małżeństwa w sądzie kościelnym - Majer, Piotr (Ius Matrimoniale, 2024)
Artykuł koncentruje się na analizie praktyki sądów kościelnych w Polsce w zakresie wymogu dołączania odpisu wyroku rozwodowego do pozwu o stwierdzenie nieważności małżeństwa. W oparciu o przepisy Kodeksu Prawa Kanonicznego, w tym kan. 1504 KPK/83 oraz instrukcję Dignitas connubii, badane jest, czy istnieje formalny wymóg przedstawienia takiego dokumentu oraz jakie są praktyczne konsekwencje jego braku. Artykuł obejmuje również interpretację dokonaną przez Najwyższy TrybunałSygnatury Apostolskiej w kontekście odrębności prawnych porządków kościelnego i państwowego. Ponadto artykuł bada, jak dokumentacja z procesu rozwodowego może wpływać na rozstrzygnięcia w sprawach o stwierdzenie nieważności małżeństwa.