Zapomniana kategoria aktu mimowolnego (actus involuntarius). Walor aktu mimowolnego i jego implikacje w kanonicznym prawie małżeńskim - Dzierżon, Ginter (Ius Matrimoniale, 2025)
W zaprezentowanym opracowaniu przedmiotem uwagi Autora stała się nieobecna we współczesnej doktrynie kanonistycznej kategoria aktu mimowolnego (actus involuntarius), będąca przedmiotem uwagi niektórych średniowiecznych myślicieli (Abelard, św. Tomasz). Zasadniczym celem badawczym opracowania stała się z jednej strony kwestia implikacji tej kategorii w funkcjonowaniu kanonicznego prawa małżeńskiego, z drugiej zaś, odpowiedź na kluczowe pytanie: czy nawiązanie do kategorii aktu mimowolnego nie podważa teorii aktu prawnego, stosowanej w prawie małżeńskim? Prezentując dokonania przedstawicieli nauk medycznych i psychologicznych nad mózgiem ludzkim Autor wykazał, iż rezultaty badań wskazują na istnienie aktów determinujących ludzkie dzialanie, pozostających poza sferą wolitywną. W jego opinii założenie istnienia takich aktów nie podważa jednak teorii aktu prawnego. Badając wady zgody małżeńskiej wiążące się funkcjonowaniem rozumu (symulacja, błąd, brak używania rozumu, brak rozeznaniaoceniającego) Autor stanął na stanowisku, iż we wszystkich tych hipotezach brak woli skutkuje nieistnieniem konsensu, co znajduje przełożenie w nieistnieniu małżeństwa (matrimonium inexistens).