Przedmiot symulacji w wyrokach Trybunału Roty Rzymskiej wydanych w 2012 roku, opublikowanych w „Romanae Rotae Decisiones” w 2018 roku - Kasperowicz, Paweł (Ius Matrimoniale, 2025)
W zaprezentowanym opracowaniu Autor zaprezentował wyniki badań nad przedmiotem symulacji w wyrokach rotalnych wydanych w 2012 roku, opublikowanych w „Romanae Rotae Decisiones” w 2018 roku. W kwestii dobra potomstwa wykazał, iż sędziowie rotalni stoją na stanowisku trwalości wykluczenia. Niektórzy ponensi wiązali dobro wiary z dobrem potomstwa. W obszarze dobra małżonków w wywodach części in iure bazowali na doktrynie Soboru Watykańskiego II. Wreszcie, co do dobra sakramentu optowali za tezą, iż wpisuje się ono w istotę małżeństwa.