Posługa sądowa na rzecz zbawiania dusz. Spotkanie Franciszka z Rotą Rzymską z 31 stycznia 2025 roku - Góralski, Wojciech (Ius Matrimoniale, 2025)
Autor prezentuje i komentuje przemówienie papieża Franciszka wygłoszone 31 stycznia 2025 roku do Trybunału Roty Rzymskiej z okazji inauguracji nowego roku sądowego. W obecności sędziów (audytorów) rotalnych, obrońców węzła małżeńskiego, promotora sprawiedliwości, adwokatów, biegłych sądowych oraz studentów Studium Rotalnego Ojciec święty ukazał zadania wymienionego Trybunału Apostolskiego w obszarze rozpoznawania i orzekania w sprawach o stwierdzenie nieważności małżeństwa. Zwrócił także uwagę na szczególną odpowiedzialność tego organu Kurii Rzymskiej i na konieczność sprawnego prowadzenia przezeń procesów nullitatis matrimonii. Podkreślił również znaczenie wprowadzonego przed dekadą procesu skróconego (o nieważność małżeństwa) przed biskupem oraz zaapelował do rządców diecezji o troskę w zakresie należytej formacji i starannego wykonywania swoich zadań przez tych, którzy zostali powołani do posługi w trybunałach diecezjalnych.