Glosa aprobująca do postanowienia SN z dnia 16 listopada 2023 r. (II CSKP 1401/22) - Gałdyn, Piotr (Ius Matrimoniale, 2025)
Przedmiotem glosy jest wydane na skutek skargi kasacyjnej postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 16.11.2023 r. uchylające postanowienie Sądu Okręgowego w Ł. w przedmiocie ustalenia udziałów w majątku wspólnym małżonków po ustaniu wspólności majątkowej (art. 43 § 2 k.r.o.). Sąd Najwyższy dokonując wykładni językowej i systemowej art. 43 § 2 k.r.o. nie wyklucza uznania winy rozkładu pożycia małżeńskiego za ważny powód będący przesłanką orzeczenia nierównych udziałów w majątku wspólnym. W ocenie Sądu Najwyższego „ważne powody” określone w art. 43 § 2 k.r.o. nie muszą odnosić się wyłącznie do kwestii majątkowych, ale mogą dotyczyć różnych okoliczności, które sąd w postępowaniu o podział majątku uzna na tyle za istotne, że pozwoli to na odstąpienie od zasady równych udziałów małżonków w majątku wspólnym.