Dowód z dokumentów prywatnych w procesie o stwierdzenie nieważności małżeństwa - Dappa, Rafał (Ius Matrimoniale, 2021)
Wraz z rozwojem oraz powszechnością środków komunikacji elektronicznej, w praktyce sądowej zauważyć można wzmożoną aktywność stron polegającą na przedkładaniu różnego rodzaju dokumentów (np. skany SMS-ów, wydruki poczty elektronicznej) jako materiał dowodowy. Wartość dowodowa takich materiałów często bywa wątpliwa lub wręcz znikoma, przede wszystkim ze względu na trudności z weryfikacją ich autentyczności. Bywa jednak, że tego typu dowód okazuje się przydatny dla sprawy. Celem niniejszego przedłożenia jest próba krytycznej oceny przydatności dokumentów prywatnych jako dowodu w kanonicznym procesie o stwierdzenie nieważności małżeństwa.