Wzajemne powiązanie między wiarą i małżeństwem w świetle dokumentu Międzynarodowej Komisji Teologicznej Reciprocità tra fede e sacramenti nell’economia sacramentale z 3 marca 2020 roku - Góralski, Wojciech (Ius Matrimoniale, 2023)
Mając na uwadze występującą niekiedy tendencję do oddzielania wiary od życia sakramentalnego, Papieska Komisja Teologiczna dnia 3 marca 2020 roku wydała dokument zatytułowany Reciprocità tra fede e sacramenti nell’economia sacramentale. Jego celem jest dostarczenie ogólnych wskazówek, które mogą być przydatne dla duszpasterzy. Czwarty rozdział dokumentu poświęcony jest zagadnieniu relacji wiara – sakrament małżeństwa chrześcijańskiego. Rozdział ten obejmuje trzy punkty: 1) Sakrament mał- żeństwa; 2) Kwestia wątpliwa: sakramentalny przymiot małżeństwa „ochrzczonych niewierzących”; 3) Intencja i ustanowienie węzła małżeńskiego w przypadku braku wiary. Rozdział ten autor prezentuje i komentuje.