Uwagi Trybunału Roty Rzymskiej do projektu kanonów o zgodzie małżeńskiej z 1975 roku: Uwagi Trybunału Roty Rzymskiej do projektu kanonów o zgodzie małżeńskiej z 1975 roku - Borowy, Rafał; Gosiewski, Radosław (Ius Matrimoniale, 2024)
Posoborowa rewizja Kodeksu prawa kanonicznego wymagała zaangażowania całego Kościoła. Do wnoszenia twórczego wkładu w prace na redakcją kanonów zaanga- żowani byli nie tylko eksperci pracujący w poszczególnych Coetus studiorum, lecz szerokie grono organów konsultacyjnych. Zwyczajną praktyką Papieskiej Komisji ds. Odnowy Kodeksu Prawa Kanonicznego było przesyłanie opracowanych części przyszłego kodeksu także organom konsultacyjnym. Przedmiotem niniejszego studium są uwagi Trybu- nału Roty Rzymskiej do projektu kanonów o zgodzie małżeńskiej zawartych w Schema documenti pontificii quo disciplina canonica de Sacramentis recognoscitur z 1975 roku.