Postrzeganie zjawiska mentalności rozwodowej nupturientów w orzecznictwie Roty Rzymskiej. Próba syntezy - Żuber, Piotr (Ius Matrimoniale, 2025)
W artykule dokonano analizy pojęcia mentalność rozwodowa, które pojawia się w orzecznictwie Roty Rzymskiej jako określenie sposobu pojmowania małżeństwa przez niektórych uczestników procesów o stwierdzenie nieważności małżeństwa. Artykuł stanowi część pracy doktorskiej autora opartej na analizie 196 wyroków rotalnych z lat 1983-2013. Korzystając ze spostrzeżeń ponensów rotalnych, dokonano przedstawienia idei tworzących mentalność rozwodową oraz zaproponowano syntetyczne ujęcie tego coraz bardziej popularnego pojęcia.