Rodzicielski obowiązek i prawo troski o prawidłowy rozwój dzieci pod względem fizycznym (kan. 1136 KPK) - Adamczyk, Jerzy (Ius Matrimoniale, 2025)
Celem artykułu jest ukazanie obowiązku troski rodziców o prawidłowy rozwój dzieci pod względem fizycznym. Jest to istotny obowiązek małżeński. W pierwszej części artykułu ukazano obowiązek dbania o fizyczny rozwój potomstwa w ogólności. W części drugiej przedstawionoobowiązek troski o rozwój dziecka poczętego, natomiast część trzecia została poświęcona problematyce troski o rozwój fizyczny dziecka po jego urodzeniu.