Udział biegłego psychologa w sprawach o stwierdzenie nieważności małżeństwa z uwzględnieniem nieobecności w procesie strony pozwanej - Trojnar, Tomasz; Wójcik, Maria (Ius Matrimoniale, 2018)
W artykule przedstawiono problem udziału biegłych psychologów w sprawach o stwierdzenie nieważności małżeństwa w przypadku nieobecności w procesie strony pozwanej. Kodeks Prawa Kanonicznego nakazuje, aby w sprawach dotyczących impotencji lub braku zgody spowodowanej chorobą umysłową, sędzia powinien skorzystać z pomocy jednego lub kilku biegłych, chyba że z okoliczności wyraźnie wynika, że jest to bezużyteczne. Według autorów artykułu, niewłaściwa jest sytuacja powoływania biegłego psychologa w każdej sprawie, jeśli nie jest to konieczne. Niezawiniona nieobecność strony pozwanej wymaga od sędziego zwrócenia szczególnej uwagi, by prawa tej strony nie były naruszane. Opinia biegłego w zaistniałej sytuacji może nie spełnić stawianych jej wymagań i przyczynić się do wydania orzeczenia, które nie będzie oparte na prawdzie materialnej.